Європейський день боротьби з торгівлею людьми

18.10.2022 18:06

18 жовтня в Україні відзначається Європейський день боротьби з торгівлею людьми, який покликаний вчергове нагадати про необхідність консолідації зусиль органів державної та місцевої влади, громадських організацій з метою підвищення рівня обізнаності щодо феномену торгівлі людьми та небайдужості громадськості до цього явища.

Оскільки торгівля людьми є глобальним злочинним бізнесом, сучасною формою рабства, що грубо порушує права людини, Україна була серед перших країн у Європі, яка у 1998 році встановила кримінальну відповідальність за торгівлю людьми. У Кримінальному кодексі України покарання за торгівлю людьми передбачено статтею 149, яка визначає ці злочинні дії як вербування, переміщення, переховування, передачу або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, з використанням обману, шантажу чи уразливого стану особи.

Існує чимало різноманітних видів експлуатації: усиновлення (удочеріння) у комерційних цілях, використання в порнобізнесі, використання у військових конфліктах, залучення до злочинної діяльності, трансплантація чи насильницьке донорство, примус до заняття проституцією, рабство і ситуації, подібні до рабства, примусова праця, залучення в боргову кабалу.

Міністерство соціальної політики визначено національним координатором у сфері протидії торгівлі людьми, та, відповідно до своїх повноважень, здійснює координацію діяльності органів виконавчої влади, проводить інформаційно-просвітницькі акції з протидії торгівлі людьми з метою інформування громадян України про цю проблему, а також забезпечує формування державної політики у сфері протидії торгівлі людьми.

Наразі Мінсоцполітики заплановано розробку Методичних рекомендацій для органів місцевого самоврядування щодо виявлення осіб, які постраждали від торгівлі людьми, в тому числі серед дітей, осіб без громадянства та внутрішньо переміщених осіб.

14 липня 2021 року Кабінетом Міністрів України було схвалено Концепцію Державної цільової соціальної програми протидії торгівлі людьми на період до 2025 року (розпорядження КМУ від 14 липня 2021 р. № 800-р). Відповідно до зазначеного розпорядження, Міністерство соціальної політики разом з іншими центральними органами виконавчої влади розробляє проект Державної цільової соціальної програми протидії торгівлі людьми на період до 2025 року.

 

 

 З метою максимального інформування суспільства про проблему торгівлі людьми, Мінсоцполітики налагодило співпрацю з представниками Всеукраїнської ради церков та релігійних організацій в рамках якої, на початку листопада 2021 року, Мінсоцполітики спільно з ГС “А21 Україна” заплановано проведення семінару для представників різних церков та релігійних організацій задля об’єднання зусиль щодо інформування населення про заходи, які допоможуть не стати жертвою торгівлі людьми.

 

Мінсоцполітики нагадує, торгівля людьми - це ганебне явище, з яким необхідно боротися.

Вам завжди є куди звернутись за допомогою!

15-47 - Урядова гаряча лінія з протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей;

527 або 0-800-505-501 - Національна безкоштовна гаряча лінія з питань протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів;

0-800-500-335 або 116-123 - Національна "гаряча лінія" з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації;

0-800-500-202 - “Call-центр” Національної поліції України.