Інформація для батьків майбутніх першокласників

13.05.2020 19:19

Шановні батьки дітей,  які будуть зараховані до 1-го класу в 2020-2021 навчального року,доводимо до Вашого відома  що у зв'язку із діючими карантиними заходами довідки про проходження медичного огляду першокласників та заяви батьків про зарахування дитини до школи (зразок заяви додається) будуть прийматися до 28.08.2020 року.
     Медичні заклади проводитимуть медичний огляд майбутніх першокласників з 01.07.2020.

Про порядок зарахування учнів

1 класу до закладів загальної середньої освіти у 2020 році

 

Зарахування учнів 1 класу до закладів загальної середньої освіти у 2020 році слід проводити відповідно до листа МОН України за № 1/9-182 від 31.03.2020 року «Щодо організованого завершення 2019/2020 навчального року та зарахування до закладів загальної середньої освіти».

Відповідно до статті 9 Закону України «Про повну загальну середню освіту» рівний доступ до здобуття повної загальної середньої освіти забезпечується, зокрема, шляхом визначення правил зарахування до закладів освіти, при цьому зарахування до початкової школи та гімназії здійснюється без проведення конкурсу, крім випадків, визначених законодавством. Відповідні правила зарахування та випадки проведення конкурсів визначено Порядком зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти, затвердженим наказом Міністерства освіти і науки України від 16 квітня 2018 року № 367, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 05 травня 2018 року за № 564/32016 (далі - Порядок зарахування).

Наголошуємо, що під час зарахування дітей для здобуття початкової освіти до закладу освіти забороняється проведення конкурсів (будь-яких заходів, спрямованих на перевірку знань, умінь, навичок чи інших компетентностей дитини), крім закладів спеціалізованої освіти і приватних закладів освіти.

Згідно з Порядком зарахування термін прийому заяв не може бути меншим одного місяця. Фактично мінімально можливий термін подання необхідних документів має бути встановлено з 30 квітня по 31 травня, крім випадків зарахування до 10-11 класів, до яких мінімально можливий термін подання необхідних документів має бути встановлено з 15 травня по 15 червня. Водночас у зв’язку з карантинними заходами зазначені вище терміни може бути змінено.

Відповідно до підпункту 3 пункту 2 розділу II «Прикінцеві положення» Закону України від 17 березня 2020 року № 530-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (СОУП)-19)» (далі - Закон) з дня оголошення карантину зупиняється перебіг строків звернення за отриманням адміністративних та інших послуг. Тому у разі продовження режиму надзвичайної ситуації, перебіг місячного строку для прийому заяв та інші відповідні строки, зокрема строки оголошення конкурсного відбору, видачі наказу про зарахування тощо, визначені Порядком, будуть подовжені з урахуванням часу, що минув до завершення карантину.

Враховуючи вищезазначене пропонуємо такі варіанти прийому документів до 1 класу:

1) З метою дотримання протиепідеміологічних вимог рекомендуємо керівникам закладів загальної середньої освіти організувати прийом документів, необхідних для зарахування, після припинення карантину.

2) Згідно з підпунктом 2 пункту 2 розділу II «Прикінцеві положення» Закону на період встановлення карантину може змінюватися режим роботи, зокрема щодо прийому та обслуговування фізичних та юридичних осіб. Таким чином, заклади загальної середньої освіти у період карантину можуть гнучко організовувати режим прийому документів та їх копій, зокрема дозволити їх подавати електронною поштою у сканованій формі без електронного цифрового підпису. Інформація про такі зміни має бути доведена до відома населення з використанням вебсайтів та інших комунікаційних засобів.

Звертаємо увагу на те, що згідно з пунктом 8 розділу IV Інструкції з діловодства у закладах загальної середньої освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти і науки України від 25 червня 2018 року №676, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 11 вересня 2018 року за №1028/32480, вхідні документи, надіслані у такий спосіб, реєструються окремо від інших документів із зазначенням електронної адреси відправника та адресата.

Наказ про зарахування учнів до 1 класу видається після прийому заяв по закінченні карантину.

Зарахування до закладу освіти здійснюється відповідно до наказу його керівника, що видається на підставі заяви одного з батьків дитини поданої особисто (з пред’явленням документа, що посвідчує особу заявника) та за зразком.

До заяви додаються:

1) копія свідоцтва про народження дитини (під час подання копії пред’являється оригінал відповідного документа);

2) оригінал або копія медичної довідки за формою первинної облікової документації № 086-1/о «Довідка учня загальноосвітнього навчального закладу про результати обов’язкового медичного профілактичного огляду». (Зазначаємо, що в звязку з тим, що медичний огляд дітей та підлітків шкільного віку розпочато із запізненням та стислий термін проходження його майбутніми першокласниками – до 30 травня 2020 року, довідки про проходження медогляду першокласників дозволити додавати до початку 2020-2021 навчального року – до 30 серпня 2020 року).

 

ЗРАЗОК

Директору ____________________________
         (повне найменування закладу освіти)
 _______________________________________
                     (прізвище та ініціали директора)
 _______________________________________,
 (прізвище, ім'я, по батькові (за наявності)       заявника чи одного з батьків дитини)
 який (яка) проживає за адресою:
 _______________________________________
      (адреса фактичного місця проживання)
 Контактний телефон: ____________________
 Адреса електронної поштової скриньки:
 _______________________________________

ЗАЯВА
 про зарахування до закладу освіти

Прошу зарахувати _________________________________________________________________
                                  (прізвище, ім'я, по батькові (за наявності), дата народження дитини)
 до 1 класу, який (яка) фактично проживає (чи перебуває) за адресою:
 _________________________________________________________________________________,
 на _______________________________ форму здобуття освіти.

Повідомляю про:

  • наявність права на першочергове зарахування: так/ні
     (потрібне підкреслити) ______________________________________________________);
     (назва і реквізити документа, що підтверджує проживання на території обслуговування закладу освіти)

  • навчання у закладі освіти рідного (усиновленого) брата/сестри: так/ні
     (потрібне підкреслити) _______________________________________________________;
                                                                (прізвище, ім'я, по батькові (за наявності) брата/сестри)

  • роботу одного з батьків дитини в закладі освіти ___________________________________________________________________________;
          (прізвище, ім'я, по батькові (за наявності), посада працівника закладу освіти) 

  • навчання дитини у дошкільному підрозділі закладу освіти: так/ні (потрібне підкреслити);

  • потребу у додатковій постійній чи тимчасовій підтримці в освітньому процесі: так*/ні (потрібне підкреслити)* Зазначається лише для дітей з особливими освітніми потребами

  • інші обставини, що є важливими для належної організації освітнього процесу
     _____________________________________________________________________________

Підтверджую достовірність всієї інформації, зазначеної в цій заяві та у доданих до заяви документах.

Додатки: 

  • копія свідоцтва про народження;

  • копія медичної довідки.


 _________ ________________
       (дата)                                                                                                                          (підпис)

 

У випадку подання копій документів, передбачених цим пунктом, оригінали мають бути подані до видання наказу про зарахування (крім свідоцтва про народження). Присутність дитини під час подання заяви, жеребкування або її зарахування не є обов’язковою, не може вимагатися працівниками закладу освіти чи бути умовою її зарахування.

Впродовж двох робочих днів з дня зарахування дітей на інформаційному стенді закладу освіти, а також на офіційному сайті закладу освіти має бути відповідна інформація:

  • список зарахованих учнів із зазначенням лише їх прізвищ;

  • оголошення про дату, час, місце і спосіб проведення жеребкування;

  • інформацію про кількість вільних місць і прізвища дітей, які претендують на вільні місця;

  • наказ керівника закладу освіти про утворення конкурсної комісії у складі 3 осіб для проведення жеребкування.

Окрім вищезазначеного повідомляємо, що до Порядку зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти є «Лист-роз’яснення щодо застосування окремих положень нового Порядку…»: лист МОН України від 08.05.2018 року № 1/9-292, яким коментуються застосування окремих пунктів нового Порядку.