День Конституції України

27.06.2022 15:52

Шановні українці!

Щиро вітаємо вас з визначним державним святом – Днем Конституції України!
Прийняття Основного Закону є фундаментальним закріпленням нашої незалежності, самовиявленням українського народу жити в суверенній та соборній державі!

Конституція України назавжди дала поштовх для продуктивного розвитку економіки, різних галузей та професій, суспільного життя.

Ми продовжуємо будувати нову демократичну країну, в якій громадяни поважають та цінують закони, пам’ятають про свої права та при цьому не забувають про обов’язки. І саме нам потрібно не схибити та не зійти з вірного шляху в час змін та повноцінної самореалізації країни!

Бажаємо, щоб демократичні засади, які закріплені в Конституції, були реаліями нашого сьогодення. Мир і злагода сприяли подальшій розбудові правової держави. Нехай свято відкриває нові горизонти для розвитку та самовдосконалення!Пам'ятник Пилипу Орлику в Києві

28 червня 1996 Верховна Рада України прийняла нову Конституцію України - першу Конституцію незалежної української держави.
Депутати працювали над проектом, залишаючись у сесійній залі всю ніч з 27 на 28 червня. Парламентарії врахували зауваження Президента України, а також підтримали всі спірні статті проекту - про державні символи в України, про державну українську мову, про право приватної власності в Україні.
Прийняття конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність.
Прийняття конституції було найважливішим кроком у забезпеченні прав людини і громадянина, сприяло подальшому підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені.
Дана конституція діє і сьогодні.

Відповідно до Конституції, день прийняття Основного Закону є державним святом - Днем Конституції України.

З історії

Першою європейською конституцією в сучасному її розумінні правомірно вважають укладений 1710 року «Договір та встановлення прав і вольностей Війська Запорозького та всього вільного народу Малоросійського між Ясновельможним гетьманом Пилипом Орликом та між Генеральною старшиною, полковниками, а також названим військом Запорозьким, що за давнім звичаєм і за військовими правилами схвалені обома сторонами вільним голосуванням і скріплені найяснішим гетьманом урочистою присягою». Цей договір, написаний під значним впливом ідей західноєвропейського парламентаризму, називають Конституцією Пилипа Орлика. Нею він зобов’язався обмежити гетьманські прерогативи, зменшити соціальну експлуатацію, зберегти особливий статус запорожців і боротися за політичне відокремлення України від московії у разі здобуття влади в Україні. Московія вже тоді намагалася переконати увесь світ, що України як держави ніколи ^е існувало. Але уже в Конституції Пилипа Орлика було  передбачено створення першої в Європі моделі вільної, незалежної держави, прописано поняття «вільного народу», основи демократії та правосуддя, антикорупційні та соціальні засади. Поки в московії по-холопськи поклонялись царю, Україна уже на початку XVIII століття намагалася закласти основи суверенної, вільної та цивілізованої країни. Московська влада завжди робила і робить спроби присвоїти українську історію, поцупити наші надбання. Тоталітарному режиму з імперськими замашками це потрібно, аби за власної неспроможності створити щось гідне і цивілізоване, виглядати хоча б якоюсь мірою пристойним суб’єктом на міжнародній арені, безпідставно зазіхаючи на місце серед цивілізованих держав світу. У контекст згаданого вкрай важливо додатково наголошувати та доносити до суспільної свідомості зміст положень Конституції України, які стосуються не лише прав, а й обов’язку громадян щодо захисту Вітчизни, шанування її державних символів, захисту суверенітету і територіальної цілісності України, забезпечення її економічної та інформаційної безпеки, зокрема визначених у статтях 17, 65 Основного Закону. Також важливо підкреслити, що Венеціанською комісією Конституція України 1996 року була визнана однією з найдемократичніших в Європі. Особливо це стосується прав, свобод та обов’язків громадян, які повністю відповідають міжнародним стандартам у галузі конституційного права.